Corvus Uitvaartzorg
Wil Boerman – van Wijk
Groen-Blauwlaan 10
2718 JA Zoetermeer
06 39 84 25 81
E-mail info@corvus-uitvaartzorg.nl

Groene uitvaart

Wie milieubewust geleefd heeft en de natuur een warm hart toedraagt, kan op dezelfde wijze afscheid nemen van het leven. De zogenaamde Groene Uitvaarten zijn meer en meer in opkomst.
Omdat ik zelf ook mijn bijdrage wil leveren aan ons milieu, verzamel ik informatie over de mogelijkheden voor het samenstellen van een Groene Uitvaart. Heeft u interesse, dan vindt u hieronder een beknopt overzicht. Heeft u daarnaast nog vragen, dan kunt u mij rechtstreeks benaderen. Ik adviseer u graag!

1. Natuurvriendelijke producten voor uitvaarten

Er komen steeds meer ecologische en fair trade producten voor groene uitvaarten op de markt waaronder fair trade kisten, condoleanceboeken en rouwkaarten met FSC keurmerk, duurzaam geteelde bloemen en opbaarplanken met wades gemaakt van natuurlijke materialen. Voor een uitgebreider overzicht kunt u terecht op www.groene-uitvaart.nl

2. Natuurlijk opbaren

Tijdens een workshop in 2011 ben ik in aanraking gekomen met het natuurlijk opbaren. De gedachte hierachter is dat we het lichaam van een overledene niet opbergen, maar opbaren in een ruimte waar geleidelijk het contact tussen lichaam, geest en ziel wordt verbroken. Rust, ruimte en een goede onthulling zijn belangrijke voorwaarden. Natuurlijk opbaren is vaak een bewuste keuze van mensen die niet schrikken van veranderingen aan een lichaam van een dierbare, maar het loslatingsproces van de ziel van dichtbij mee willen maken. Bloemen worden bij natuurlijk opbaren niet in vazen geschikt maar neergelegd bij de overledene zodat ze mee verwelken met het lichaam.

Hooi en stro

De overledene kan bijvoorbeeld worden opgebaard in een zachte kist gemaakt van vilt. In plaats van koeling wordt de zachte kist geplaatst op een matras van hooi en stro. Hooi en stro houden het lichaam op de temperatuur waarop het afkoelt.

Graszoden

Graszoden worden gebruikt om de ruimte waarin de overledene is opgebaard koel te houden. De achterliggende gedachte is dat bij gebruik van graszoden en natuurlijke koeling we de ziel van de overledene helpen om het lichaam te verlaten. Onder de kist of het bed plaatst men blikken met verse graszoden (uit eigen tuin). De zoden worden overgoten met water waaraan rozemarijnbadmelk en silicium (kwarts D8) is toegevoegd. Door de graszoden minimaal twee maal per dag te besproeien, vindt een actief verdampingsproces plaats waarbij warmte aan de omgeving wordt onttrokken.

Bij erg warm weer of bij snelle veranderingen van het lichaam, kunnen koelelementen op de buik van de overledene worden geplaatst. Er kunnen ook bakjes met ijs in de ruimte worden geplaatst. Door rozemarijnbadmelk toe te voegen aan de bakjes ijswater of door wierook aan te steken, wordt gezorgd voor een aangename geur.

Eigen ervaring met natuurlijk opbaren

Ik heb zelf in 2011 een natuurlijke opbaring gerealiseerd voor een kennis van mij die eigenaresse was van een holistische pensionstal. De overledene werd opgebaard op strobalen in het leslokaal van de stal. De plechtigheid vond plaats in de overdekte rijbak waar gasten eveneens konden plaatsnemen op strobalen. De overledene had aangegeven niet opgebaard te willen worden in een kist. Samen met haar echtgenoot hebben we daarom besloten haar in haar eigen kleurrijke dekbedovertrek op te baren.

De familie had zelf een opbaarplank gemaakt. Op de dag van de uitvaart is het overtrek gesloten en is de overledene op de opbaarplank gelegd. Na de plechtigheid is zij door haar familie naar een paardenkar gedragen en zo vervoerd naar de begraafplaats. Alle familie en verdere genodigden liepen in colonne achter de paardenkar aan.

Ik heb deze uitvaart als een heel mooie en persoonlijke plechtigheid ervaren.

3. Natuurbegraafplaatsen

Bij het begraven op een natuurbegraafplaats staat de vergankelijkheid centraal. De natuur wordt op zijn beloop gelaten. Je vindt er dus geen aangelegde paden met rijen graven en grafstenen. De graven worden gemarkeerd door een boom, zwerfkei of een kunstwerk van natuurlijke materialen.
Het graf is onderdeel van de natuur en dat is wat het zo bijzonder maakt. U kunt bij leven al een plekje reserveren op een natuurbegraafplaats.

Natuurbegraafplaatsen vindt u in verschillende plaatsen in Nederland waaronder Sint Odiliënberg in Limburg, Hoog Soeren in Gelderland, Heidepol op de grens van Arnhem en Ede, Weverslo in Noord-Brabant en Reiderwolde in Groningen.

Meer informatie vindt u o.a. op www.natuurbegraafplaats.nl.